مجمع مهدویون

پاتوق بروبچه های دوره یک

مجمع مهدویون

پاتوق بروبچه های دوره یک

مسابقه چالش (شماره1)

۹۳/۰۶/۲۸، ۰۸:۳۵ ب.ظ

سوال مختصر :

به نظر شما آیا اخلاق امری است نسبی یا مطلق؟

به عبارت دیگر آیا اخلاق و اخلاقیات در زمان ها و مکان ها مختلف تغییر می کند یا خیر ؟

یعنی آیا ممکن است یک چیز برای بعضی افراد اخلاق باشد و برای بعضی دیگر اخلاق نباشد، یا در یک زمان اخلاق باشدو در زمان دیگر ضداخلاق ؟

اگر اخلاق امری نسبی است پس چرا در دین ما باید ها و نباید های اخلاقی همه ثابت و لایتغیر هستند ؟ همچنین اگر اخلاق نسبی باشد، می شود امری متغیر و لغزان و در هیچ جا حکم ثابتی ندارد!!

و اگر اخلاق امری است مطلق پس چرا حضرت علی (ع) می گویند:

« لاتُوَّدَبوا اولادُکُم عَلی اخلاقِکُم، لِاَنَّهُم خُلِقوا لِزَمانِ غیرِ زمانِکُم »

فرزندانتان را بر اخلاق خویش تربیت نکنید، زیرا آنان متعلق به زمانی غیر از زمان شما می باشند.

سوال تقضیلی :

 آیا اخلاق مطلق است یا نسبى؟ یعنى اگر یک خوى یا خصلت و یا یک فعل به عنوان اخلاقى توصیه مى‏شود آیا این، امر مطلقى است؟ یعنى یک خصلت که اخلاقى هست، براى همه وقت و براى همه کس و در همه شرایط، اخلاقى است؟ و یا یک فعل که آن را فعل اخلاقى مى‏نامیم، نسبت به همه افراد و در همه شرایط و در همه زمانها فعل اخلاقى است، آنچنان که مثلًا مى‏گوییم عدد 4 دو برابر عدد 2 است؟
یا اینکه نه، نسبى است؟ اگر گفتیم نسبى است، یعنى هیچ خصلتى و هیچ خویى و همچنین هیچ فعلى را به عنوان فعل اخلاقى نمى‏توان بطور مطلق توصیه کرد و آن را در همه زمانها و در همه مکانها و در همه شرایط و براى همه افراد صادق دانست.
این مسئله بالخصوص براى ما به موجب وابستگى‏مان به اسلام لازم است طرح شود، زیرا دین مقدس اسلام- همان‏طور که علماى قدیم ما گفته ‏اند- مجموعه دستورهایش سه بخش اساسى است: یک بخش عقلیات یا فکریات است که از آنها به «اصول عقاید» تعبیر مى‏شود، بخش دوم نفسیات است که از آنها به «اخلاق» تعبیر مى‏گردد، و بخش سوم بدنیات یا فعلیات است که از آنها به «احکام» تعبیر مى‏شود. بخش اخلاق بخش فوق العاده مهمى است. در خود قرآن کریم یک سلسله‏ توصیه‏ ها و دستورها، دستورهاى اخلاقى است، و از طرفى مى‏دانیم که دین اسلام خصوصیتى دارد و آن مسئله خاتمیت و مسئله جاودانگى است و این امر ملازم است با اینکه ما اخلاقیات را مطلق بدانیم یا لااقل به صورت سؤال مطرح کنیم که آیا اینکه دستورهاى اسلام در این باب جنبه جاودانگى دارد، لازمه ‏اش این است که ما اخلاق را مطلق بدانیم یا این امر با نسبیت اخلاق هم سازگار است؟

اهمیت این موضوع زمانی روشن می شود که صحبت از "تربیت" پیش آید، چون تربیت کاملا بستگی دارد به اخلاق ، اگر اخلاق امری نسبی باشد نمی توانیم اصول ثابت و یکنواختی برای تربیت پیشنهاد کنیم !!

برخى اساساً معتقدند که هیچ معیارى براى اخلاقى بودن یک فعل‏ خارج از خود انسان وجود ندارد، یعنى خارج از پسند و انتخاب خود انسان معیارى براى اخلاقى بودن وجود ندارد، یعنی ملاک و معیار اخلاقی بودن یک فعل تشخیص خود انسان است . ولى پسند خود انسان متغیر است و در طول زمان پسندها تغییر مى‏کنند. وقتى پسند تغییر کرد، خود اخلاق طبعاً تغییر مى‏کند. فلان خلق یک زمانى محمود و مورد پسند عموم بود پس خوب بود، بعد در زمان دیگر همان خلق نامحمود شد و خلق دیگرى که ضد آن بود محمود شد. این نوسانات و تغییرات که یک خلق در یک زمان مورد پسند است و در زمان دیگر مورد پسند نیست، براساس تکامل است و منشأ اینها روح زمان و به عبارت دیگر روح اجتماع است.

اگر این سخن را بگوییم قطعاً دیگر هیچ اصول ثابت اخلاقى نخواهیم داشت زیرا معیار، پسند مى‏شود.

آنهایى که معتقدند اخلاق نسبى است، مى‏گویند مثلًا یک روزى عفاف و حجاب در یک جامعه ‏هایى خوب بود- برحسب احتیاج و وضع آن جامعه‏ ها- زیرا زندگى، زندگى کشاورزى بود و زندگى کشاورزى این‏طور اقتضا مى‏کرد که وضع خانواده به شکل مستقل و جدایى باشد و زن در داخله زندگى مرد باشد. منفعت و مصلحت این امور اقتضا مى‏کرد و ناچار هرچه که بیشتر بر اصول عفاف تأکید مى‏شد بهتر بود. ولى بعد زندگى ماشینى آمد و زن به متن اجتماع و داخل کارخانه‏ ها کشیده شد و خودش به فعالیت پرداخت ،عفاف یک‏ روزى خلق خوبى بود و امروز خلق خوبى نیست.

و اگر معتقدید اخلاق امری است مطلق پس چرا حضرت علی (ع) می گویند:

« لاتُوَّدَبوا اولادُکُم عَلی اخلاقِکُم، لِاَنَّهُم خُلِقوا لِزَمانِ غیرِ زمانِکُم »

فرزندانتان را بر اخلاق خویش تربیت نکنید، زیرا آنان متعلق به زمانی غیر از زمان شما می باشند.


  • ۹۳/۰۶/۲۸
  • محمدرضا ذاکری

نظرات  (۹)

سؤال بسیار پیچیده است.ولی از نظرم اخلاق دو بخش داره که یکیش نسبی و أون یکیش مطلق هست.بخش مطلقش رو که اسلام توضیح داده (مثل مست نبودن) که همیشه حکمی ثابت داره ولی بخش نسبی یکسری چیز هایی است که در زمان پیامبر نبوده ولی با فکر کردن و مطالعه در دین(که کار هر کسی نیست) میشه یکسری حکم داد که با عقلانیت هم جور در میاد.
پاسخ:
خداخیرت بده که اولین نفر شروع به تفکر کردی...
به نظرم بهتره کمی بیشتر توضیح بدی، سعی کن مثال بزنی ،کجا ها اخلاق نسبی است!
سلام.خواسته بودید توضیح بدم،چشم.
مثلا همین وایبر،تانگو و شبکه های اجتماعی؛که ٢٠سال پیش نبود چه برسه به زمان پیامبر ولی با عقل (در چهار چوب دین ) میشه بهش رسید که بخشی از این برنامه ها حرام است (مثل رابطه با نامحرم) ولی facebook کلا مضر و بد است. اما وایبر برای من مفید بوده و فرهنگ استفاده از أن را درک کرده ام.
پس اخلاق استفاده از شبکه های اجتماعی نسبی است.
  • مهدی برازنده
  • بسمه تعالی

    سلام

    از نظر بنده اخلاق دو بخش مطلق ونسبی دارد یعنی بعضی بخش هایش مطلق است وبعضی بخش هایش نسبی.

    به عنوان مثال حجاب داشتن در مقابل نامحرم یک چیز مطلق است اما چگونه حجاب داشتن یک چیز نسبی است

    حال اگر فرد مسلمان باشد بخش نسبی مربوط میشود به خود فرد نه محیط

    برای مثال فردیکه به خارج از کشور رفته وبی حجاب میشودنسبت به محیط اخلاقش تغییر کرده و معلوم میشود فرد پایبند بر عقایدش نیست ومسلمان واقعی نیست

    ببخشید که زیاد شد

    یاعلی

  • محمدعلی نعمت اللهی
  • بسم الله
    سلام خدمت دوستان عزیز.
    خیلی خوبه که به این موضوعات عمیقا فکر می کنید. انشاءالله از معرفت عمیقی در دین برخوردار بشید.
    البته من نگفتم کپی برداری جرم هست. ایرادی ندارد اما یک موضوع اینه که خودتون هم بنویسید. تو نوشتن خیلی فایده ها هست که یکیش منظم شدن ذهن آدمه.
    یه نکته هم بگم؛ در پست هاتون می بینیم برخی آخر مطلبشون عذر خواهی می کنن که سر دیگران رو درد اوردن یا مثلا مطلبشون زیاد شد. اولا که مطالب هیچ کدوم انقدر طولانی نیست که سر کسی درد بیاد و ثانیا به فرض هم که طولانی باشه، من نیازی به عذرخواهی نمی بینم. هر کس نخواد نمیخونه خب! البته می دونم این دوستان از روی ادب و احترام این عبارت ها رو می نویسن ولی خب جایی که نیاز نیست، به نظرم نباشه بهتره. این جوری نوشته ی آدم ساده تر و صمیمی تر هم میشه.
    همچنان ادامه بدید به تفکر کردن و ارسال پاسخ.
    ببخشید اگه سرتون رو درد اوردم و زیاد شد!!!
  • محمدرضا ذاکری
  • سلام
    ممنون از نظرات خوبتون
    اما در جواب آقای خسروی ؛ اول اینکه می دانیم اخلاق از نوع و جنسِ خو و خصلت است، یعنی می گوید عفاف به عنوان یک خصلت پسندیده است، یا می گوید دروغ به عنوان یک خو بد است، آیا اخلاق به عنوان یک خصلت در مورد وایبر ، یا  شبکه های اجتماعی دیگر جهت گیری خاصی دارد یا خیر ؟!
    اگر اخلاق در این زمینه حرفی دارد توضیح بده تا موضوع مشخص شود که اخلاق در چه حدودی بحث میکند ، آیا مصداق مشخص می کند یا نه صرفا معیار می دهد و تو باید مصداق را مشص کنی ؟!!
    اما فرض کن همانطور که شما گفتی اخلاق در مورد استفاده کردن از شبکه های اجتماعی نسبی است، آن وقت اتفاقی که می افتد این است که شما می گویی وایبر برای من مفید است دیگری می گوید فیسبوک برای من مفید است، کس دیگر می گوید وی چت .آنوقت شما این موضوع را تامین بده مثلا به حجاب و ... اتفاقی که می افتد این است که هرکی به هرکی می شود، هرکس برای خودش تصمیم می گیرد که چه چیزی اخلاقی است و چه چیزی نیست، نهایتا هیچ معیاری ثابتی نداریم ، در نتیجه اصلاً علم تربیت زیر سوال می رود، من کودکم را نمی توانم تربیت کنم ، چون یک چیزی که برای من اخلاقی است شاید برای او اخلاقی نباشد . ارزش ها و هنجار های جامعه زیر سوال می رود .
    سوال دوم اینکه شما استدلال آوردی که وایبر بری شما مفید بوده و فرهنگ استفاده از آن را درک کرده ای، آیا اگر من فرهنگ استفاده از ماهواره را درک کنم ، و برای سرگرمی و رفع خستگی، اخبار استفاده کنم (برایم مفید باشد) حلال است، منافی اخلاق نیست؟! (مراجعه به رساله مرجع)
    البته نه اینکه بگویم وایبر مشکلی دارد، می خواهم ببینم اگر در فعلی ، فایده  و درک فرهنگ استفاده باشد، اخلاق فعل ما را تایید می کند یا خیر؟!
  • محمدرضا ذاکری
  • در جواب آقای برازنده اینکه اگر شما معتقد هستی که قسمتی از اخلاق نسبی است و قسمت دیگر مطلق آیا می توانی مرزی برای قسمت مطلق و نسبی مشخص کنی یا آن مرز هم نسبی است، و هرکس خودش مرز آن را مشخص می کند، مثلا آقای خسروی می گوید کلاً فیسبوک بد است(اخلاق مطلق) ولی وایبر می تواند مفید باشد (اخلاق نسبی) .
    آیا این نظر شخصی نیست ، شاید من نظر دیگری داشته باشم؟
    که اگر مرز آن هم نسبی باشد اصلا اخلاق مطلق از ریشه زیر سوال می رود چون تا بخواهد اخلاق مطلق مچ من را بگیرد می گویم این قسمت از اخلاق، نسبی می باشد و قضیه ختم به خیر می شود، بدحجابی می کنم می گویم به نظر من اخلاق نسبی است ...
  • مهدی برازنده
  • بسمه تعالی

    بله می توان مرزی مشخص کرد واینکه همان مرز هم نسبی است اما ان مرز را ما مشخص نمی کنیم ان مرز را شریعت اسلام مشخص میکند ما قادر به تعیین ان نیستیم وچون بعضی چیز هابر اثر گذشت زمان تغییر می کند وظیفه مراجع است که نسبت به زمان حال خود فتوا و... دهند ومرز را مشخص کنند

    برای مثال خوردن گوشت خوک حرام است اما دین اسلام می گوید در زمان مرگ بر اثر گشنگی و نبود غذا میتوان این گوشت را خورد

    پس ما نمی توانیم بگوییم ((به نظر من الان خوردن گوشت خوک به صلاح من است))  

    اگر به نظر هر کسی نوشته ی من غلط است لطفا جوابی بدهید

    یا علی

  • محمد خسروی
  • به نام خدا.
    اقای ذاکری مطلبتون بسیار طولانی بود و خودش  یک سؤال دیگه. نظر بنده این بود که اخلاق در چهار چوب دین وبا تفکر باشد نه فقط تفکر ان هم از نوع غربی. تفکر دینی هم کار ما نیست.(در نظر اول هم توضیح داده بودم)
  • پویان اژدری
  • به طور صد در صد نه می توان گفت که نسبی نه می توان گفت یک امر مطلق است.
    یک سری مطالب است که هیچ گاه تغییر نمی کند و نباید هم بکند ولی یک سری مباحث دیگر است که نسبت به زمان ممکن است تغییر کند.

    ارسال نظر

    ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
    شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
    <b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
    تجدید کد امنیتی