پرسه در مه
بررسی 6 سال سینمای بدون نظارت ایران
به نام خدا
دوره زمانی بین سال های 1385 تا 1391 سال های بسیار شلوغی در سینما ایران بود.جشواره ی فجر مثل هر سال فیلم های تازه و بازیگرانی جدید به خود می دید. سال 85 برنده بهترین فیلم "روز سوم" که روایتی جدید از دفاع مقدس داشت.سال 86 "به همین سادگی" رضا میر کریمی جایزه را برد و سال 87 "تردید" که برداشتی از هملت بود برنده شد.سال 88 "به رنگ ارغوان" و سال 89 "جرم" مسعود کیمیایی که منتقدین آن را فیلمی با زیر لایه های سیاسی خواندند.اما در کمال تعجب سال 90 برنده ای نداشت و سال 91 "استرداد" با داستان متفاوت جایزه را برد.اما این بازده چند سال فیلم های جنجالی نیز داشت که فقط قسمت کوچکی از آن را بررسی خواهیم کرد:
1-سنتوری (داریوش مهرجویی): سنتوری فیلمی ایرانی در ژانر درام است. این فیلم ساخته داریوش مهرجویی در سال ۱۳۸۵ خورشیدی است سنتوریفیلمی است اجتماعی با رویکردی انتقادی که تم اصلی آن تضاد سنت و مدرنیته در جامعه امروز ایران و موضوع آن سقوط هنرمند و خودویرانگری او در جامعهای است که هنر واقعی را برنمی تابد و مدام آن را محدود و سرکوب میکند. این فیلم توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توقیف شد و از اکران بازماند.
2-بی خود و بی جهت(عبدالرضا کاهانی): فیلم بیخود و بیجهت در تاریخ ۸ آذر ۱۳۹۱ در سینماهای کشور اکران شدهاست، اما پس از چند روز اکران این فیلم در شهر قم به دستور اداره کل ارشاد این استان متوقف شد.
همچنین صدا و سیما ایران از پخش تیزرهای تبلیغاتی این فیلم از تلویزیون امتناع کرده است.
3-پل چوبی(مهدی کرم پور): این فیلم جزو فیلمهای توقیفی و تحریمی حوزه هنری بود و در نهایت فیلم پس از ۳۰ مورد اصلاحیه و ۹ دقیقه کوتاه شدن توانست اکران شود. این فیلم که در زمان اکران سینماهای حوزه هنری را در اختیار نداشت توانست در ۹ روز اول اکران خود به فروش ۲۰۰ میلیون تومانی دست یابد.
4-لاله(اسدالله نیک نژاد): این فیلم که یکی از جنجالیترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران بهشمار میآید.حاشیه های پیش تولید آن عبارت اند از: بودجه میلیاردی-فیلمنامه آمریکایی-استعفای گروه تولید اولیه-انصراف اسپانسرهای خارجی
5-زندگی خصوصی(محمد حسین فرح بخش): زندگی خصوصی پس از ۶ روز اکران به دلیل مخالفت انصار حزبالله توقیف شد اما پس از مدتی علیرضا سجادپور مدیر نظارت وارزشیابی وزارت ارشاد از اکران محدود این فیلم خبر دادولی پس از مدتی شورای نمایش از لغو کلی مجوز این فیلم خبر داد
6-جدایی نادر از سیمین(اصغر فرهادی): وزارت ارشاد در عین حال که پیشتر در جشنواره فیلم فجر، از فیلم تقدیر کرد، پس از سیاسی شدن فیلم مانع برگزاری مراسم تقدیر (دوشنبه ۲۲ اسفند)از اصغر فرهادی از سوی اعضای کانون کارگردانان سینمای ایران و شورای عالی تهیه کنندگان سینمای ایران شد.شورای عالی تهیهکنندگان سینمای ایران در بیانیهای نسبت به لغو مجوز برگزاری این مراسم از سوی "متولیان فرهنگی" کشور واکنش نشان داده و ابراز تاسف کرد.در این بیانیه خطاب به آقای فرهادی آمده است: بنابود فقط بگوییم خسته نباشید. دست مریزاد. متولیان فرهنگی نگذاشتند، نشد، متاسفیم، افسوس.
7-پذیرایی ساده(مانی حقیقی)
8-من مادر هستم(فریدون جیرانی): این فیلم با مخالفت شدید انصار حزب الله روبه رو شد سایت یالثارات پایگاه خبری انصار حزب الله ۱۹ مهر در مقابل ساختمان وزارت ارشاد تجمع کرده و با مبتذل خواندن این فیلم، درخواست لغو مجوز این فیلم و سه فیلم دیگر من همسرش هستم، پل چوبی و برف روی کاجهارا داشتند.
9-برف روی کاج(پیمان معادی)
10-من همسرش هستم(مصطفی شایسته)
11-گشت ارشاد(سعید سهیلی): ابتدا گشت ارشاد و زندگی خصوصی پس از ۶ روز اکران به دلیل مخالفت انصار حزبالله توقیف شد.اما پس از مدتی علیرضا سجادپور مدیر نظارت وارزشیابی وزارت ارشاد از اکران محدود این فیلم خبر داد و پس از این اظهار نظر نمایش فیلم در شهرستانها متوقف شد ونمایش آن در تهران هم پس از چند هفته متوقف شد.
12-رستاخیز(احمد رضا درویش): رستاخیز فیلمی تاریخی مذهبی به کارگردانی و نویسندگیاحمدرضا درویش محصول سال ۱۳۸۹ ایران است. این فیلم در سی و دومین دوره جشنواره فیلم فجر در ۱۱ بخش نامزد دریافت سیمرغ بلورین گشت و در نهایت در ۸ بخش از جمله بهترین فیلم و بهترین کارگردانی برنده سیمرغ بلورین گشت.
و سوال اصلی در اینجا مطرح می شود که اولا چرا وزارت ارشاد در آن سال به این فیلم ها مجوز داده بود و ثانیا چرا در طول ساخت فیلم ها بر روی آن ها نظارتی نداشتند و باعث شدند میلیارد ها پول به هدر برود و هزاران چرا دیگر........
نویسنده:مهدی داوری
- ۹۳/۰۷/۲۰